Pazar, 02 Ekim 2011 

Merhaba sevgili dostlar,
Uzun bir aradan sonra tekrar bloga zaman ayıracak enerjiyi toplar toplamaz işe ailecek hep özlemini çekttiğimiz annemin ünlü Kalburabasma'nın denemeleri ile başladım.
Doğrusunu isterseniz okulda öğrendiklerimin yanısıra televizyondan da takip ettiğim bazı programlarda verilen tarif ve önerileri denemeden yazmak pek dürüstçe gelmediği gibi orijinal lezzeti ve yapılabilirliği açısından da netice almadan yazmak istemedim.
Bu uzun girişten sonra, çocukluğumuzda annemin bizlere bayramlarda yaparak sevdirdiği  lezzete en yakın bulduğum  bu tarifin malzeme listesini sizlerle paylaşmak istedim.

Tatlısı için :

                    3 su Bardağı         Un
                    1 adet                  Kabartma Tozu
                    2 Çorba K.            Yoğurt (Susuz)
                    1 adet                  Yumurta
                    200 gr.                 Margarin (oda  sıcaklığında)
                    1 su Bardağı         Ceviz (iri dövülmüş)
Şurubu için :
                    2,5 su bardağı      Su
                    2,5 su bardağı      Şeker
                    1 dilim                 Limon

Yapılışı :
                    Un elenir,ortası çukurlaştırılır, içine margarin konup elle iyice yumuşatılır.Oda sıcaklığındaki yumurta ve yoğurt ilave edilir.Kabartma tozu da konularak hamur yoğurulur.Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır.Her bir parça avuç içinde yuvarlandıktan sonra rendenin küçük kısmına bastırılır.Ortasına ceviz konur.Bir tarafından başlayarak rulo haline getirilir. Yağlanmış tepsiye ters çevrilerek dizilir. (Rende ile sağlanan şekiller üste gelmelidir..)
                     Önceden ısıtılmış (180 derece) fırında 25 dakika kızarana kadar pişirilir.
                     Fırından alınan tepsi 2-3 dakika bekletildikten sonra ılık şerbet dökülür. Sık sık  bir kaşıkla şerbet kalburabasma'nın üzerine dökülerek şerbetin çekmesine yardımcı olunur.
                      Ertesi gün servis yapılır.

Şerbetin Yapılışı.: Malzemenin tümü tencereye konur.Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak 8-9 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır.Soğumaya bırakılır.(Şerbet ılık olacak.)
                              
                     Annemin anısına, afiyet olsun...