Türk mutfağında önemli yeri olan ve çok sevilen Tatar Böreğinin bir çok çeşidi varmış. Aşağıda tarifini verdiğim Göbete olarak bilinen bu börek de bir tatar böreği çeşidi imiş. Öğrendikten sonra 2 kez denedim. İkisinde de börek güzel oldu ve beğenildi. Bu nedenle meraklıları ile paylaşmak istedim.

Hamurun Malzemeleri :

  • 4 Su Bardağı Un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 çorba kaşığı yoğurt



İçinin Malzemeleri :

  • 1 tavuk göğsü (orta boy)
  • 3-4 adet patates
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 2 kuru soğan
  • 1 demet maydonoz
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Çörek otu

    Hamurun Hazırlanışı :
    Ilık sütün içinde maya eritilir. İçine şeker konur. Kabarınca yoğurma işinin yapılacağı kaba dökülür. İçine 4 bardak un, yoğurt, yağ, tuz, sirke atılır. Malzeme toplatılırak yoğrulur (çok yoğrulmayacak) yumuşak olan hamurun kabarması beklenir. Hacminin 2 katına ulaşıncaya kadar beklenir. (yumuşak olan mayalı hamur daha çok kabarır)

    İç Malzemenin Hazırlanışı :
    Tavuk iyice temizlendikten sonra haşlanır ve soğuduktan sonra elle tiftilir. Patates soyulur ve minik küp şeklinde kesilir. Yeşil biber ve maydonoz da ince kıyım doğranır. Doğranmış kuru soğanlar patatesler sıvı yağa atılarak kavrulur daha sonra tavuklar ilave edilir. Bir müddet sonra da yaşil biber, maydonoz, baharat ve tuz ilave edildikten kısa bir süre sonra kavrulmuş malzeme ocaktan indirilir.

    Hamur 2 ye bölünür. 1.parçayı merdane ile tepsi boyutu kadar açıyoruz ve tepsimize yerleştiriyoruz. İç malzemeyi döşedikten sonra yine aynı boyutta merdane ile açtığımız 2. parça hamuru da malzemenin üzerine seriyoruz. En üste biraz yağ ve yoğurtu karıştırarak sürüyoruz, çörek otunu serpeledikten sonra da 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkınca su serpilip üzeri örtülür.

    Afiyet olsun..


This entry was posted on 19:28 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.